استرس شب امتحان برای دانش آموزان
استرس شب امتحان برای دانش آموزان
چطور می توان استرس شب امتحان را در دانش آموزان کاهش داد ؟
عموما اضطراب و استرس شب امتحان از سنین 10 تا 12 سالگی در دانش آموزان شروع می شود و کمترین عوارض آن بروز درد های جسمانی است .
از تشانه های استرس قبل از امتحان میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
تنگی نقس
ارزش صدا و دست
رنگ پریدگی
عرق کردن کف دست و لکنت زبان
بی خوابی و تپش قلب
دو نوع اضطراب در امتحان
1 ) اضطراب تسهیل کننده و یا نسبتا مثبت :
این نوع اضطراب در حد متعادل و معقول می تواند اتفاقا موجب تلاش و سعی بیشتر دانش آموز شده و باعث ایجاد هیجانات مثبت برای دانش آموز باشد .
2 ) اضطراب مخرب و ناتوان کننده :
در این نوع اضطراب دانش اموز دلهره و اضطراب بیش از اندازه دارد به طوری که دچار هیجان ا فراطی شده و دائما در حال دلشوره و استرس اشت ، تند تند درس می خواند ، بسیار عجله می کند و از این رو هرچه می خواند نمی فهمد و به همین جهت بر عملکرد درسی او تاثیر گذاشته و دانش آموز را ضعیف می کند .
عواملی که باعث افزایش اضطراب در دانش آموز شده عبارتند از :
1 - رقابت ناسالم وبیش از حد : در این نوع رقابت دانش آموزان میخواهند به هر طریقی از هم جلو بزنند و برتر باشند . این نوع نگرش در دانش آموز نه تنها باعث پیشرفت تحصیلی نخواهد شد بلکه بر روح و روان او نیز تاثیرات منفی خواهد گذاشت .
2 - انتظار بیش از اندازه ی والدین از دانش آموز :
در برخی خانواده ها ، به دلایل مختلف از جمله چشم و هم چشمی و یا عقب ماندن خود پدر و مادر از جریان تحصیل و نرسیدن به برخی آرزوها ، والدین فشار بیش از اندازه به کودک و یا نوجوان خود آورده و او را مجبور به کسب نمرات و یا رتبه ی خاصی می کنند که حکما اثر عکس خواهد داشت .
3 - عدم اعتماد به نفس لازم در دانش آموزان : خیلی از دانش اموزان بخاطر شرایط خانوادگی و یا محیط آموزشی نامناسب اعتماد به نفس لازم را ندارند و همین عامل استرس و اضطراب آن ها در شب امتحان می شود .
راهکارهایی برای کاهش استرس شب امتحان
همانطور که توضیح دادیم به همان اندازه که والدین می توانند خود عامل استرس دانش آموز باشد ، می توانند در کاهش استرس او هم نقش پررنگی داشته باشند .
در وهله ی اول به هیچ وجه والدین نباید فرزند خود را با دیگران مقایسه کنند .
محیط خانه را برای دانش اموز و درس خواندن وی آرام کرده و آرامش را برای او فراهم کنند .
تغذیه و خواب کافی برای دانش آموز
داشتن برنامه ریزی صحیح
در صورتی که فرزندتان استرس بیش از اندازه داشته باشد و با رعایت نکات فوق استرس او کاهش پیدا نکند حتما باید با روانشناس کودک و نوجوان مشورت کنید . در این راستا می توانید از طریق مشاوره تلفنی رایگان در مرکز مشاوران هیروو با بهترین مشاوران کودک و نوجوان ارتباط برقرار کرده و مشکلات تحصیلی فرزندتان را رفع کنید .